هیوندا سوناتا یکی از محصولات شاخص کمپانی هیوندای است که از سال ۱۹۸۵ تاکنون هشت نسل خودرو را تولید و به بازار عرضه کرده است و توانسته محبوبیت و فروش زیادی داشته باشد. سوناتا در دسته بندی های جهانی در دسته خودروهای سدان یا متوسط قرار گرفته است.
اولین نسل از این خودرو در کره جنوبی در سال ۱۹۷۵ تولید شد و در سال بعد به دلیل عدم استقبال نه چندان زیاد تولید آن متوقف شد. این برند با ۸۵ سال قدمت توانست نسل هشتم را روانه بازار جهانی کند و به یکی از مهمترین محصولات کمپانی هیوندای تبدیل شود.
در این مطلب قصد داریم به بررسی مهمترین قسمت از خودروهای سوناتا که نقش مهمی را در سلامت آنها ایفا می کند بپردازیم. این قطعه حیاتی گیربکس یا همان جعبه دنده است که تاثیری مستقیم بر روی عملکرد خودرو دارد.
گیربکس سوناتا
گیربکس اولین خودروی تولیدی سوناتا دستی و 5 سرعت بوده که عملکرد بسیار جذابی داشت و پس از آن کم کم از گیربکس اتومات در محصولات خود استفاده کرد. اولین جعبه دنده اتوماتیک استفاده شده در خودرو سوناتا، NF بود که در سال ۲۰۱۴ رونمایی شد. این خودرو در دو مدل 4 سیلندر و 6 سیلندر دستی و اتوماتیک عرضه شد. در سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۰ بود که توانست در اختیار خریداران ایرانی قرار بگیرد و تا به امروز سوناتا به یک نام به یاد ماندنی و مدلی جذاب در میان کاربران ایرانی تبدیل شد.
سوناتا LF که چندین سال قبل وارد ایران شد یکی دیگر از محصولات جذاب این برند است که دارای جعبه دنده اتومات شش سرعته است. استقبال از آن به اندازه مدل قبلی نبود. گرچه از لحاظ کیفیت و رانندگی وضعیت خیلی بهتری داشت اما یکی از جذابترین سوناتایی که وارد کشور شد GL بود که ظاهر جذاب داشته و دارای دو مدل بنزینی و هیبریدی و عملکرد آن کاملا اتوماتیک است.
همانطور که اشاره شد در صنعت خودروسازی سوناتا دو نوع جعبه دنده وجود دارد که یکی دستی و دیگری اتوماتیک است. این کمپانی امروز محصولات جدید خود را به صورت اتوماتیک روانه بازار می کند؛ زیرا مدل اتومات راحت تر و پرطرفدارتر است.
جعبه دنده دستی طرفداران خاص خود را دارد و افراد زیادی مخصوصاً عاشقان سرعت مدل دستی را به اتومات ترجیح می دهند. در ادامه قصد داریم به بررسی این دو مورد گیربکس از خودروهای سوناتا بپردازیم.
در جعبه دنده دستی همانطور که اطلاع دارید کلاچ گرفتن و تعویض دنده توسط راننده انجام می گیرد. اولین خودرو مجهز به گیربکس دستی سوناتا همانطور که در بالا اشاره شد 5 سرعته بود و برخی دیگر از تولیدات این برند ۶ و ۷ سرعته هستند. نحوه عملکرد مدل دستی به این صورت است که نیروی تولیدی موتور توسط چرخ دنده و شفت جعبه دنده به چرخهای خودرو انتقال می یابد. کلاچ در این بین وظیفه کنترل جابجایی شفت را برعهده دارد.
اما در گیربکس اتومات این سیستم تغییر پیدا کرده است و لزومی به گرفتن کلاچ یا دنده توسط راننده نیست. بلکه سیستم به طور خودکار این کار را انجام می دهد، از این رو موجب راحتی راننده و سهولت رانندگی خواهد داد. این امر در ترافیک های سنگین محسوس است.
جعبه دنده اتومات سوناتا به دلیل انتقال نیرو تولیدی موتور از طریق جریان روغن گیربکس و ساختار هیدرو الکترومکانیکی داشته و نسبت به صورت دستی به دقت و حساسیت بیشتری نیاز دارد. استفاده صحیح و مراقبت از جعبه دنده اتومات موجب افزایش طول عمر آن خواهد شد و به همین دلیل است که نباید نسبت به انجام سرویس های دوره ای جعبه دنده خودرویتان بی تفاوت باشید. در صورت مشاهده کوچکترین مشکل باید به تعمیرگاه تخصصی مراجعه کنید. در ادامه بیشتر به این مبحث می پردازیم.
نکات لازم در رابطه با نگهداری از گیربکس اتوماتیک سوناتا
- هنگام پارک کردن خودرو سعی کنید تمام وزن خودرو را بر روی جعبه دنده آن نگذارید. اکثر صاحبان سوناتا هنگام پارک کردن خودرو بدون اینکه ترمز دستی را بکشند دنده را روی حالت P قرار می دهند. این کار کاملا اشتباه است و تمام وزن خودرو توسط گیربکس حمل می شود. این امر در سراشیبی ها بیشتر اتفاق میافتد. برای پارک کردن صحیح در خودروهای سوناتا اتوماتیک باید پس از توقف کامل، دنده را روی حالت N قرار دهید و پس از آن ترمز دستی را بکشید، سپس ترمز پایی را رها کنید. این کار برای این است که مطمئن شوید خودرو حرکت نمیکندو پس از آن باید با نگه داشتن ترمز، دنده را روی حالت P قرار دهید.
- سعی کنید در توقف های کوتاه پایتان را روی ترمز نگه دارید و دنده را روی حالت پارک یا N قرار ندهید؛ زیرا این کار باعث استهلاک گیربکس سوناتا خواهد شد. هنگام توقف بیشتر از ۲۰ دقیقه بهتر است دنده را روی حالت N قرار دهید.
- دقت داشته باشید که در ترافیک های سنگین و بیشتر از ۱۵ دقیقه از تعویض دنده به صورت دستی استفاده کنید و با دنده یک رانندگی کنید. پس از باز شدن راه، دنده را روی حالت D قرار دهید و سپس رانندگی تان را ادامه دهید. در نظر داشته باشید که تعویض مکرر دنده از یک به دو موجب گرم شدن جعبه دنده سوناتا شده و در اثر این کار تقه ای در این قسمت به وجود می آید که در طولانی مدت آن را از حالت تنظیم خارج می کند.
- در رانندگی با خودرو اتومات سوناتا لازم است که به دلیل حساسیت بالای جعبه دنده اتوماتیک نسبت به علائم هشدار دهنده آن حساس باشید. یکی از علایم نشان دهنده، روشن شدن چراغ گیربکس است. اگر جعبه دنده خودرویتان به هر دلیلی مشکل پیدا کرده باشد چراغ هشدار به نشانه اعلام مشکل، روشن می شود. پس از مشاهده آن باید هرچه سریعتر نسبت به پیدا کردن مشکل اقدام کنید.
به یاد داشته باشید که خودتان نمی توانید این کار را انجام دهید بلکه باید به تعمیرگاه تخصصی جهت رفع ایرادات به وجود آمده مراجعه کنید. - یکی دیگر از عواملی که نشان از مشکلات و نیاز به تعمیر گیربکس اتوماتیک سوناتا دارد تقه زدن خودرو هنگام تعویض دنده است. تقه زدن نیز یکی از موارد خرابی این قطعه است که باید نسبت به آن آگاه باشید، زیرا جعبه دنده از قطعات مختلفی ساخته شده است که خراب شدن یکی از آنها به دیگر قطعات نیز آسیب وارد میکند و از این موجب خراب شدن کل گیربکس خواهد شد. به همین دلیل اگر کوچکترین مشکلی را در این قسمت احساس کردید باید بلافاصله آن را رفع کنید تا به دیگر قسمت های خودرویتان آسیبی وارد نشود.
تعویض روغن گیربکس سوناتا
اگر می خواهید از رانندگیان لذت بیشتری ببرید لازم است نسبت به انجام سرویس دوره ای آن حساس باشید. گیربکس اتوماتیک سوناتا مانند گیربکس دستی آن از یک سیستم هیدرولیکی تشکیل شده است. این سیستم شامل تعدادی چرخ دنده است که روی یک محور و در تماس با هم قرار دارند. این تماس موجب اصطکاک و خوردگی قطعات داخل جعبه دنده خواهد شد. به همین دلیل است که از روغن گیربکس استفاده می شود.
روغن از خوردگی قطعات جلوگیری و موجب روانتر حرکت کردن قطعات داخل جعبه دنده خواهد شد. اما دقت داشته باشید که این مایع به مرور زمان بر اثر حرارت و آلوده شدن مانند روز اول کارایی خوبی ندارد به همین دلیل است که باید آن را تعویض کنید.
جهت آگاهی داشتن از زمان تعویض روغن گیربکس راههای مختلفی وجود دارد که یکی از بهترین راه ها سنجش سطح و کیفیت آن است. با در نظر گرفتن شاخص های روغن می توانید رنگ و سطح آن را بررسی کنید. روغن سالم رنگی روشن مایل به قرمز یا قهوهای دارد. از طرفی با توجه به مسافتی که با خودرویتان طی کرده اید می توانید تشخیص دهید که زمان تعویض روغن فرا رسیده است یا خیر.
راه دیگر و مطمئن ترین راه، مراجعه به تعمیرگاه تخصصی است.
یکی از رایجترین سوالاتی که در این رابطه پرسیده میشود این است که تعویض روغن به صورت دستی بهتر است یا با دستگاه های اتوماتیک؟
تعویض روغن به صورت دستی نسبت به اتوماتیک رایجتر است، اما یکسری ایرادات دارد که یکی از آنها عدم خالی شدن روغن از مخزن به صورت کامل است. زیرا همواره مقداری از روغن سوخته در داخل مخزن گیربکس باقی می ماند اما با دستگاه های اتوماتیک روغن به طور کامل خارج می شود و روغن سالم را جایگزین آن خواهند کرد. متخصصین خانه گیربکس این کار را با دستگاه های تمام اتوماتیک و به صورت حرفه ای انجام می دهند.
نکته دیگر این است که روغن گیربکس دستی با اتوماتیک متفاوت است. زیرا روغن دنده یا همان واسکازین مخصوص جعبه دنده دستی و روغن گیربکس برای جعبه دنده اتوماتیک به کار برده می شود.
دقت کنید که از روغن مناسب جعبه دنده خودرو سوناتا استفاده کنید و در نظر داشته باشید که تعویض روغن امری کاملا تخصصی است و خودتان نمی توانید این کار را انجام دهید. باید حتما به مراکز تخصصی در این زمینه مراجعه کنید.
تعمیر گیربکس سوناتا
با توجه به اینکه گیربکس اتوماتیک سوناتا ساختاری بسیار پیچیده دارد و از قطعات مختلف و حساس ساخته شده است تعمیر آن کار هرکسی نیست و باید به تعمیرگاه تخصصی مراجعه کنید. در این میان خانه گیربکس یکی از برترین و معتبرترین تعمیرگاه های تخصصی در زمینه تعمیر گیربکس سوناتا فعالیت دارد که از کادری مجرب و با مهارت فوق العاده بالا تشکیل شده است که جعبه دنده خودرویتان را در مدت زمانی کم و با به صرفه ترین هزینه تعمیر می کند.
اما در این بین، پرتکرارترین سوالاتی که صاحبان سوناتا از ما می پرسند هزینه تعمیر گیربکس اتوماتیک سوناتا است. با توجه به اینکه تعمیرات گیربکس سوناتا به عوامل مختلفی بستگی دارد و مشکل جعبهدنده خودروها باهم متفاوت است. برآورد هزینه آن پس از شناسایی مشکل و کارشناسی توسط تعمیرکاران ما انجام می گیرد.
جهت اطلاع از هزینه تعمیر گیربکس خودرویتان ابتدا آن را به مرکز ببرید، سپس کارشناسان ما پس از بررسی کامل هزینه را به اطلاعتان میرسانند. همچنین در صورت داشتن هرگونه سوال نیز می توانید با کارشناسان سایت در ارتباط باشید.